PORTAL INFORMACIJ
  
  
  
SPREMENI JEZIK:

Izberi jezik vmesnika!

TRENUTNI ČAS:
DAN IN DATUM:
Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
VPIS DOGODKA:

VPIS-DOGODKOV

KOLEDAR DOGODKOV

avgust

Trenutno ni dogodkov

september

Trenutno ni dogodkov

NAKLJUČNE SLIKE
DCF 1.0 DCF 1.0 VRTILJAK_SPOMINOV_2015_OSM85 VRTILJAK_SPOMINOV_2015_OSM129
FOTO GALERIJE
NOVOSTI:

AKCIJA PREDSTAVITEV IN OGLAŠEVANJA NA PORTALU!

Do konca letošnjega leta objavljamo AKCIJO oglaševanja s pasico/grafiko ter povezavo do vaše spletne strani!
Zanimanje pošljite na info@mozirje.info

Ekipa PORTALA MOZIRJE.INFO

AKTUALNO:
Iščemo enduziaste / novinarje posameznike, ki bi s svojim prispevkom oblikovali PORTAL MOZIRJE.INFO. V kolikor bi se preizkusili in sodelovali kot novinarji, oblikovalci in ustvarjalci spletnih vsebin, vabimo k sodelovanju! Ne zamudite priložnosti sodelovanja in pokličite 070 833 228 za dodatne informacije!

Žalec je bil svoja 3. desetletja nazaj že gostitelj akustičnega festivala, ki je imel  takrat, v naši stari (precej večji) domovini precejšen pomen in tudi akustična glasba – da sem bolj natančna, gre pravzaprav za uglasbeno poezijo, ki je odigrana na akustične inštrumente – je bila ljudem, širši publiki, bližja. Danes je sicer drugače, kot takrat. Naša domovina je manjša. Publika se je tudi »zmanjšala«, širše ljudske množice imajo drugačne glasbene želje … Pa vendar – tisti, ki jo poznamo, to uglasbeno poezijo, vemo, da ima ogromno in prav toliko daje. Zato smo po treh desetletjih tu in vztrajamo.

Foto: Tanja Skok, Damjan Žvipelj (c) 2013

Festival so otvorili Sorodne duše. Dve duši, če sem bolj natančna. Samuel Horvatič, ki je avtor poezije in glasbe s kitaro in vokalim in Tone Pantner na tabli.
Tomi Lorber prihaja iz Rogaške Slatine in ustvarja že več kot 25 let. Njegov svojstveni glasbeni izraz je tisti, ki se ni hotel ukloniti, da bi dosegel širše ljudske množice in komercialni uspeh, ob enem pa je tudi tisti, zaradi katerega spada med najboljše slovenske kantavtorje in bi ga moral poznati vsakdo, ki ima glasbo rad. Dolgo ga ni bilo na sceni. Že legenda se je vrnil – na polno – z muziko, albumom In zdaj z nami – on in delček njegovega orkestra.

Predvideno je bilo da naslednja nastopita Kosta & Naike – steel guitar in violina. Žal Naike ni bilo (višja sila, kot pravimo). Brane Mihajlovič – Kosta, znani mojster slide kitarske tehnike pa je več kot opravičil svoj sloves in tudi sam zadovoljil publiko.
Jana Kvas, mojstrica besede, ki je poezijo našla v grofih Celjskih, ki si je upala stopiti v velike čevlje drobnega  pariškega slavčka – in uspela. Z nami je bila njena glasbe, poezija in izpovedna moč ter spremljevalna instrumentalna skupina: Matjaž Krušič (harmonika), Karl Kvas (kitara), Srečko Mahne (kitara) in Brane Drevenšek (bas kitara).

Skupina Hiša je za mnoge poznavalce in sladokusce slovenske glasbene scene nekaj najboljšega, kar je moč na naših tleh. So pojem zase tako instrumentalno kot vokalno. Res je, da jih, kot bi se reklo »širše ljudske množice« po večini ne poznajo, a kar nekaj publike je ves večer čakalo prav njih. Začetki skupine segajo v 80. leta prejšnjega  stoletja, od 90-ih dalje pa so Hiša to, kar danes poznamo. Andrej in Vili Guček, Martin Koncilja in Iztok Pepelnjak so kreatorji značilnega zvoka Hiše.

(Simona Kropec)

KOMENTAR “NEKEGA” OBISKOVALCA FESTIVALA:

 

Vsaka čast kateremukoli organizatorju takih ali drugačnih dogodkov, v tem primeru Glasbeno – literarnem društvu Aletheia iz Žalca s Simono Kropec na čelu, ki si upa in vztraja, da kulturni dogodki kot so FAG  (Festival akustične glasbe), ne zamre in tako živi dalje. Velik plus si zaslužijo tudi, ker se taka prireditev odvija na področju Savinjske doline. Tudi sama lokacija, letos menda prvič, je bila primerna v atriju Savinove hiše v Žalcu. Tu pa se žal končajo pohvale oz. pozitivni aspekti letošnjega festivala FAG…

 

Nisem ravno prepričan kdo izbira nastopajoče na festivalu?, ali se nastopajoči prijavijo sami? in ali so za svoj nastop plačani? in še nekaj drugih vprašanj se mi je porodilo v glavi ob spoznanju, da je tudi za vstop treba plačati – sicer “borih” 5€, pa vendar…

 

Že uvodni nagovor in nastop organizatorke Simone Kropec je dajal občutek, da je FAG pač lokalni festival, za katerega se ni treba preveč pripravljati in je namenjen predvsem širšemu krogu prijateljev in ne širši publiki…
Prva nastopajoča, Sorodne duše, sta s svojo glasbo dala zgolj občutek, da sta bolj na javni vaji in ne na festivalu, žal pa so me debilni teksti, intonančno vokalno fušanje in kasneje še HARE KRIŠNA komad, pustili več ali manj ravnodušnega, tudi ob mislih, če je njuna glasba kantavtorska in svojevrstna…

 

Tudi naslednja nastopajoča name nista pustila večjega vtisa, čeprav naj bi Toni Lorber bil že precej časa na slovenski glasbeni sceni… Priznam, slišalo se je, da je za njim in za njegovim glasbenim partnerjm na bas kitari že nekaj let glasbenih odrov, vendar me je zopet zmotilo, da so sicer v malce drugačni glasbi vpleteni ne prav posrečeni teksti, poleg tega pa sem mnenja, da razne anekdote in šale na festivalu med nastopom niso zaželene, saj je navsezadnje le festival in ne vaška veselica ali praznovanje abrahama.

 

In ko že misliš, da se bodo stvari izboljšale, dobimo informacijo, da je polovica od naslednjih dveh nastopajočih odsotna.  Zato je namesto Braneta Mihajlovič – Kosta (steel guitar) & Naike (naj bi igrala violino), nastopil samo Kosta, ki pa na srečo ni razočaral. Čeprav je zaigral in prepeval samo nekoliko neznane komade pravih country mojstrov, je pokazal, da je pravi mojster “slide” tehnike, vendar pa sem žal spet dobil občutek, da je tudi on vzel festival FAG samo kot “pač neko obveznost za tisti večer” in nič več…

 

Naslednji nastop pa je obetal nekaj malce drugačnega, kar ne slišimo vsak dan, vsekakor pa akustičnega in zanimivega. Ga. Jana Kvas, ki je med drugim skočila tudi v čevlje pariške drobne slavčice, je s svojo spremljevalno skupino predstavila nekaj bolj “besednega in izraznega” v stilu Edith Piaf. Čeprav sama in vsi njeni spremljevalci izražajo profesionalnost, pa je žal stil in izraz njenega performersa všeč le izbranim.

 

Končno! Na oder je stopila resnično premalo znana skupina HIŠA, ki jo zlahka lahko primerjam z legendarno skupino Eagles. Da, Hiša so Slovenski Eagles. Večglasje, izdelanost aranžmajev, besedila, ki povedo celo več, kot je bilo mišljeno, krasne harmonije iz grl vseh štirih članov, ki so pokazali svojo glasbeno nadarjenost in nas popeljali v svoj glasbeni svet…AMPAK!!!!
Človek bi rekel “saj ni res, pa je”… Skozi cel potek festivala, me je rahlo motilo, da ozvočenje ni bilo urejeno tako, kot bi bilo lahko, glede na videne in slišane zvočnike (dobrih tehničnih znamk), opremo ter ambient, vendar je do nastopa zadnje skupine – Hiše, ozvočenje tonski “mojster” urejal zadovoljivo, čeprav so na momente nastopajoči precej medlo zveneli (beri: barva zvoka ni bila naravna, jakost zvoka je bila vsaj za 30% pramajhna glede na ambient oz. dejstvo, da se je festival dogajal na prostem, itd.).
Že na začetku nastopa skupine HIŠA, je glavni vokalist skupine neposredno napovedal, da bodo izvedli vokalno pesem, da se najprej uredijo jakost in razmerja vokalov. Že v naslednji pesmi je tonski tehnik “pozabil” in/ali preslišal, da ene od kitar ni slišati, razmerja vokalov pa so bila vseskozi napačna, čeprav je med pesmijo vokalist skupine na vse pomankljivosti na glas opozarjal!!!

 

Ker tudi z opozorili in prošnjami na ureditev vseh mikrofonov in inštrumentov ni uredil ničesar (razen dodatne mikrofonije iz cviljenja po zaslugi tonskega tehnika), se mu je seveda tudi javno po pesmi “zahvalil” in prosil publiko za aplavz! Že pri naslednji pesmi pa je sledila še ena gluhonema oz. nesposobna – tudi mikrofon, ki ga je glavni vokalist skupine Hiša imel pri svojih klaviaturah, žal ni bil “vključen”, zato je bil prisiljen, kar sredi pesmi, ko bi moral pričeti s petjem, celotno skupino ustaviti in seveda zahteval, da se mikrofon uredi. Ko je tonski tehnik po precej truda le našel kanal, na katerem je imel vključen ta mikrofon, se je že čutila neprijetna negativnost, tako od članov skupine, kot tudi iz strani publike.
Tudi pri naslednjih pesmih, ki so jih izvajali skupina Hiša, ni bilo tehnično nič boljše ali kvalitetnejše… Piskanje in neodzivnost tonskega tehnika, ko je eden ali drug član imel solo kitarski vložek, spreminjanje jakosti v monitorju na želje nastopajočih itd.,  so osnovne tehnične veščine tonskega mojstra, ki pa jih tokratni ozvočevalec več kot očitno ni imel, poleg tega je precej verjetno, da je imel nekaj težas s svojim sluhom, ali pa bi moral ta večer piti samo vodo…?!
Ko je preteklo že pol nastopa skupine Hiša, so se tudi tehnične težave vsaj na videz uredile, da so člani skupine lahko dokončali svoj dober nastop, ki pa bi brez tehničnih pomankljivosti lahko bil izjemen.

 

Pa naj se vrnem na sam začetek festivala, da zaključim s piko na i!

 

Kot omenjeno, je potekal festival v atriju Savinove hiše v Žalcu, nekdo pa je zaradi verjetno slabe komunikacije, obveščenosti ali pa mogoče osebne zamere, na drugi strani ceste organiziral privat zabavo z neko skupino. Lahko si predstavljate kako se je slišalo, ko sta se na področju 100m “bojevala” dva dogodka, oba glasbeno obarvana in ozvočena in oba s pričetkom ob 20 uri! Zgolj lapsus, naključje, ali kaj drugega? Verjetno tega, ne bomo izvedeli nikdar.

 

Za konec naj pokomentiram samo še na kratko. Kakor se mi zdijo tovrstne prireditve nujno potrebne za našo kulturno rast, bogatitev, druženje in še kaj, tako polagam na srce organizatorjem takih prireditev, da če že pripravijo tak festival ali prireditev, naj skrbijo, da bo kvaliteten in karseda profesionalno izveden, tako na področju izvajalcev, organizacije, vodenja, predvsem pa tehnične podpore. In še namig: predlagam, da se organizatorji festivala pred izvedbo festivala, koncertov ali drugih tovrstnih prireditev, pred izvedbo dobro pogovorijo tudi s svojimi sosedi…

 

_____________________

Inženir multimedijske produkcije, glasbenik, vokalist ter glasbeni kritik:
Damjan Žvipelj

 

Spletno stran gostuje NEOSERV
Televizija TvM

SPLETNA TELEVIZIJA
(VOD – video na zahtevo):

Več video vsebin

Error type: "Forbidden". Error message: "The request cannot be completed because you have exceeded your quota." Domain: "youtube.quota". Reason: "quotaExceeded".

Did you added your own Google API key? Look at the help.

Check in YouTube if the id TelevizijaTVM belongs to a username. Check the FAQ of the plugin or send error messages to support.
Naročanje na eNovičke:
Prijavite se na prejemanje novic, novitet in akcij, da boste vedno na tekočem o novostih.

VREMENSKA NAPOVED
AKTUALNI AUDIO

Every breathe you take - DonD

Zadnji aktualni video
PARTNERJI:

RAČUNALNIŠKE NOVICE