..." takih poplav ne pomnim"...

…so besede marikaterega prebivalca Zgornje Savinjske doline…

Naj bo leto 1990/91, 2012 ali katerokoli leto, ko so reke Savinja, Dreta in drugi pritoki s hudourniki prestopali bregove naše doline, je današnje katastrofalno poplavljanje rek, potokov in hudournikov, zagotovo obeležililo do sedaj najbolj katastrofalne poplave v naši dolini.

Škode, ki ob tem nastala trenutno ni mogoče niti izmeriti. Vemo le, da bo le-ta enormna, zato predvidevamo, da bo sanacija potekala še vrsto let.

Nešteto posnetkov ter fotografij, se je od današnjega jutra kopičilo predvsem na družabnih omrežjih, kjer smo ljudje zgolj nemočno opazovali divjanje narave, uničevanje domov, podjetij, avtomobilov ter druge infrastrukture.

Odnašalo je celotne dele cest, celotno Mozirje je bilo praktično pod vodo. Uničen je park Mozirski gaj, še dolgo ne bodo obratovali znani gostinci, ki obratujejo v Lokah pri Mozirju.

Nazarje je po letih poplav doživelo najhujšo poplavno katastrofo, saj je bila višina vode reke Drete in reke Savinje precej višja, kot zadnja zabeležena. Najbolj so jih zopet dobili po grbi stanovalci blokovskega naselja in vsi, ki prebivajo neposredni bližini reke Drete in njenih pritokov. Prav tako tudi na drugi strani kraja Nazarje in zaselka Prihova, kjer je bregove prestopala reka Savinja.
Svetovno znani BSH v Nazarjah, se ne glede na njihovo tehnološko “naprednost” proizvodnje malih gospodinjskih aparatov, ni mogel izogniti metru in pol poplavne vode v celotnih industrijskih obratih. Uničenih je ogromno strojev ter celotna proizvodnja, kar se bo zagotovo poznalo tudi pri njihovem nadalnem delu, saj se po prvih ocenah predvideva, da bi lahko proizvodnjo zagnali šele čez dobra dva meseca.

Tudi višje ležeči kraji niso odnesli nič kaj bolje. Celotna dolina Rečice ob Savinji ter Šentjanža, je bila kot eno veliko blatno jezero.
Znan in največji zgornjesavinjski kamp Menina, je bil “zradiran” od neverjetne moči vode. Vse obiskovalce kampa so evakuirali. Po nepreverjenih podatkih naj bi bila dva domačina pogrešana in sicer lastnik kampa J. Kolenc ter poslovni sodelavec P. Bitenc. Upajmo, da so to le govorice in da sta oba na varnem.
Nič bolje niso odnesli preostali kampi v dolini.

Kraj Ljubno je prvo opozorilo za naravno nesrečo in opozorilo občanom izdal nekaj po 3 uri zjutraj. Drugo s sireno tudi ob 5 uri. Razbesnela se je reka Ljubnica, kjer je s sabo odnesla most ali dva, reka Savinja pa je tudi tokrat na Ljubnem zahtevala 3 stanovanjske hiše. Industrijska cona s tovarno KLS je bila v celoti poplavljena.

Na več odsekih med Ljubnim in Lučami je dobesedno izbrisalo odseke cest, zato precej časa ni bilo informacij, kakšna škoda je bila storjena v kraju Luče. Ker je bil kraj Luče že od samega začetka poplav brez elektrike in telefonskih povezav, so informacije o stanju kapljale le počasi – kar pa ne velja za Savinjo, ki je po zadnjih podatkih terjala davek “izbrisa” dela Luč, popolnoma poplavljen del Strug, med drugim poročajo o več plazovih. Iz večine poplavljenega območja, so danes evakuirali občane, ter jih s helikopterji prepeljali v Mozirje, kjer so trenutno nastanjeni v Športni dvorani.

Kaj se dogaja v Podvolovljeku in višje v Solčavi, za enkrat še čakamo zanesljive informacije.

Vsekakor hvala vsem prostovoljnim gasilskim društvom in drugim posameznikov, ki se te dni nesebično razdajate za pomoč pomoči potrebnim.

Damjan Žvipelj

AVTOR FOTOGRAFIJ (Mozirje):  Tibor Banko
Avtorica zadnji 4 fotografij (Mozirje): Katarina Alič Čretnik