Add Your Heading Text Here

Čeprav je na koledarju še zima, smo z mislimi že v pomladi (tudi zaradi toplejšega vremena) in razmišljamo, kaj bomo sejali in sadili na vrtu. Vrtičkarji, ki imajo vrtove že več let, natančno vedo, kdaj začeti z delom, če ste svež lastnik ali najemnik vrta, pa zna biti začetek poln vprašanj in zmede.

Mnogo ljudi že ob prvem neuspehu obupa in si reče, da nekaj ni za zanje – in to velja tudi za vrtnarjenje. Zabavno je imeti lasten vrt, a velikokrat se zgodi, da gre kaj narobe.

Da bomo zadovoljni s pridelkom, potrebujemo dobro razvite sadike, ki imajo močan koreninski sistem ter dobro razvite liste in steblo. Ko se odpravite kupovat semena, zato preverite, od kod prihaja seme, leto pridelave in njegovo kaljivost.
Naj se vam ne mudi s sajenjem.

Ko semena kupimo, pa želimo po navadi s sejanjem začeti čim hitreje. In tukaj se lahko hitro zakomplicira. Preden začnete s sajenjem in vzgojo sadik v notranjih prostorih, se vprašajte, kdaj boste sadike sploh lahko dali na vrt, ali boste doma imeli dovolj prostora za sadike, ali jih boste morali premakniti v večje lončke ipd.

Zato ne hitite. Pred sajenjem preverite, kako dolgo seme kali – v mislih imejte, da majhna semena običajno kalijo dlje časa kot velika, pred sejanjem pa preverite, kaj piše na zavojčku. Premislite tudi, ali bodo semena oziroma sadike šle v rastlinjak, kjer bodo zaščitene pred zunanjimi vplivi – v tem primeru lahko hitreje začnete s sajenjem.

Čas sajenja zunaj pa je odvisen od temperature tal. Za kaljenje zgodnjespomladanskih vrst zelenjave, kot so bob, grah in solata, je načeloma dovolj temperatura tal nad petimi stopinjami. Idealna zračna temperatura za kalitev večine semen pa je v resnici okoli 20 stopinj, torej imate dovolj časa, da v miru pripravite vrt za sajenje.

Kdaj začeti s sajenjem, pa lahko preverite tudi v našem setvenem koledarju.

Če ste ljubitelj čilijev ali paprik, pa je zdaj že pravi čas, da začnete s pripravo semen na kaljenje, kajti njihova semena kalijo dlje časa.

Vir: Dom in vrt

Dodaj odgovor