Od ponedeljka naprej bo Slovenijo zajel izrazit vročinski val. Vremenoslovci zaradi velikih toplotnih obremenitev za večino države v ponedeljek, torek in sredo napovedujejo oranžno opozorilo.

 

Iznad severne Afrike bo prek Italije proti srednji Evropi v naslednjih dneh dotekal vse bolj vroč zrak. Od ponedeljka pa vse do sobote ali nedelje zato lahko v večjem delu Slovenije pričakujemo najvišje dnevne temperature med 32 in 37 stopinj Celzija, napovedujejo meteorologi Agencije za okolje (Arso).

“Kot kaže, bo šlo za razmeroma suho vročino, zato bo verjetnost neviht majhna in se bo predvidoma nekoliko povečala šele proti koncu prihodnjega tedna,” so ob tem pojasnili na Arsu.

Zaradi visokih temperatur je zato napovedano oranžno opozorilo – ki pomeni: bodite pripravljeni.

Koga  lahko vročina najbolj prizadene?

starejše in otroke,  

bolnike:  bolj ogroženi so  bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s   srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, nepokretni, , bolniki z drisko, bruhanjem, povišano telesno temperaturo;  na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),

osebe s socialno-ekonomskimi problemi  (ljudi z  nizkim  socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),

osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo  na prostem in prebivalce mest).

Kakšne težave povzroča vročina?

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave  in pregretje telesa:

kožne izpuščaje

vročinske krče

vročinsko izčrpanost

omedlevico – kratkotrajno izgubo zavesti

vročinsko kap.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine? Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto:

zmanjšamo izpostavljenost vročini:

se umaknemo v SENCO ali v HLADNEJŠE PROSTORE.

zmanjšamo nastajanje toplote:

OMEJIMO FIZIČNO AKTIVNOST.  Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure.

Uživamo »lahko hrano«, v  manjših obrokih.

telesu omogočimo odvajanje toplote:

s pravilno izbiro OBLAČIL,

zadostnim uživanjem TEKOČIN.

Pomagamo drugim:

Nekateri ljudje so bolj OGROŽENI. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih.

NIKOLI ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo ZDRAVNIŠKO POMOČ, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Dodaj odgovor